Je relatie verandert

Laatst gewijzigd op:

Van alleen partners zijn jullie nu ook ouders geworden. Dat is soms wennen. Voor jezelf, maar ook voor de manier waarop je naar je partner kijkt. Die zie je nu ook in de rol van moeder of vader.

Waardering voor elkaar

Als je een partner hebt, zijn jullie samen ouders. Ieder op een eigen manier. Jullie hebben elk een eigen karakter en andere goede en minder goede eigenschappen. Voor je kind is het fijn dat jullie elkaar kunnen aanvullen; de ene ouder is dol op voorlezen of knutselen, de andere daagt jullie kind uit in modderplassen te stampen. Het is goed om je partner te zeggen dat je ziet dat hij of zij iets goed aanpakt, dat je ziet dat jullie baby er goed op reageert. En dat je je zelf door de ander gesteund voelt. Maak gebruik van de verschillen tussen jullie, ook al zijn jullie het niet altijd met elkaar eens.

Blijf met elkaar praten

Evenwicht tussen ouders zorgt dat een kind zich goed voelt, dat het vertrouwen krijgt in de mensen om zich heen en dat het weinig stress heeft. Je hebt nu minder tijd voor elkaar, maar samen praten blijft heel belangrijk. Over hoe je je leven wilt inrichten, wat je van je ouderschap verwacht en over wat je moeilijk vindt in deze totaal nieuwe situatie. Die gesprekken zijn in de zwangerschap al belangrijk, maar zeker als de baby er eenmaal is. Je hebt elkaars steun nodig.

Sta open voor de gevoelens van de ander. Praat ook over andere dingen dan het kind, blijf geïnteresseerd in elkaars levens. Laat zien dat je de ander waardeert als partner en als ouder.

Dipjes horen erbij

Verschillende onderzoeken laten zien dat ouders vlak na de geboorte van een kind, (tijdelijk) minder tevreden zijn in en over hun relatie. Ouders hebben bijvoorbeeld het gevoel minder tijd, aandacht en intimiteit te krijgen van hun partner. Ouders voelen meer stress en hebben vaker ruzie of verwijten naar elkaar. Hier zijn verschillende verklaringen voor:

  • onzekerheid in de beginfase van het ouderschap;
  • moeite hebben met het uiten van emoties naar elkaar;
  • spanning voelen over de taakverdeling in huis;
  • en het hebben van minder energie.

Neem tijd voor elkaar en jezelf

Tijdens een dip is het extra belangrijk om tijd te nemen voor elkaar. Zoek samen naar een goed moment, bijvoorbeeld als je kind op bed ligt. Neem een kop thee en praat eens rustig bij. Het is ook fijn om een goede oppas te hebben voor je kind of een goed logeeradres bij een vertrouwd persoon. Dat geeft jullie de vrijheid om met z'n tweeën plezier te hebben of uit te gaan.

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk om een goede ouder te kunnen zijn. Iedereen heeft momenten voor zichzelf nodig: sporten, met een vriend(in) bijpraten, een hobby uitoefenen... Gun jezelf en je partner daar tijd voor.

Cursus of bijeenkomst

Bewust bezig zijn met de overgang van partnerschap naar ouderschap kan ook met een cursus of bijeenkomst. Deze volg je samen om je voor te bereiden op het ouderschap en op de veranderingen in je relatie. Kijk maar eens op:

  • OudersInc.nl - online cursus over de tropenjaren, speciaal voor ouders met jonge kinderen die ook weleens moe zijn, ruzie maken, onzeker zijn of gewoon meer willen weten over het ouderschap;
  • Ouderteam.info - de cursus richt zich op het versterken van de band en samenwerking tussen partners in de overgang van partnerschap naar ouderschap;
  • Ouderwijzer.nl - tips, inspiratie en bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders.
Filmpje: Fiona over ouderschap en je relatie
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Als je net ouder bent geworden, verandert je relatie. Hoe zorg je ervoor dat je een goede relatie houdt met je partner? In deze video geeft Fiona je tips en delen ouders hun ervaringen.
Als je vader of moeder wordt, verandert ook de relatie met je partner. Je gaat van partnerschap naar ouderschap. Hoe kunnen jullie daar het beste mee omgaan?
Opvoedencontent
B1
Ouders
Ik als ouderPartner