Verstikking

Laatst gewijzigd op:

Een kleine verslikking is niet zo erg. Als je kind nog kan hoesten en ademen en als er geen voorwerp vastzit in de keel, gaat een verslikking vanzelf over. Probeer het hoesten te blijven stimuleren totdat je kind weer normaal kan ademen.

Ernstig verslikken

ls je kind niet kan hoesten of ademen, zit er waarschijnlijk iets in de keel vast wat de luchtwegen blokkeert. Dat kan levensbedreigend zijn. Bel direct 112 en laat je kind ondertussen vooroverbuigen. Geef vervolgens stoten met de hiel van de hand tussen de schouderbladen van je kind, terwijl je met je andere hand de borstkas van je kind ondersteunt.

Reanimeren

Als je kind niet meer reageert, begin dan gelijk met reanimeren tot het ambulancepersoneel het over kunnen nemen. Kun je dit niet zelf, probeer er dan iemand bij te halen die dit wel kan.

EHBO-cursus

Leren hoe je je kind of iemand anders reanimeert, kan levens reden. Om goed te kunnen handelen bij een ernstige verslikking of verstikking van je kind, kun je een EHBO-cursus volgen die speciaal op kinderen is gericht. Deze cursussen worden in bijna elke woonplaats gegeven door de EHBO-vereniging. Download de EHBO-app van Rodekruis.nl voor meer praktische tips.

Als je kind niet kan ademen of hoesten, is er waarschijnlijk sprake van verstikking. Wat moet je doen als je kind stikt en hoe zorg je dat je kunt reanimeren?
Opvoedencontent
B1
Ouders
Baby 0Baby 1Peuter 2Peuter 3Basisschoolkind 4 t/m 6Basisschoolkind 7 t/m 9Basisschoolkind 10 t/m 12Puber 13 t/m 16Puber 17 t/m 18Jongvolwassene 18 t/m 22Eerste hulp